Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIT NE ADJUNK A KUTYÁNAK?

2013.07.03

Különböző hiedelmek, tévhitek vannak a köztudatban arról, hogy mit adjunk, mit ne adjunk a kutyának. Egyesek esküsznek a nyers, csontos húsra, mások a csontot is, a nyers húst is tiltják. Megint mások csak a kutyatápszerekben hisznek, sőt ezen belül is vannak száraztáp- és konzervhívők.

Azt gondolom, nagyon sokat számít maga a kutya: az életkora, mérete, ízlése, egészségi állapota, fajtája, mozgékonysága.

Meséltem már róla, a mi kutyánk nem eszi meg a bolti kutyaeledelt. Ha belegondolok, miket rakhatnak abba, meg tudom érteni. Némelyik olyan büdös, hogy csak gázálarcban lehet közel menni hozzá. Úgyhogy nálunk házi kosztot kap a kutya. Nem maradékot, hanem külön neki készülő ételt. Az ételek összetételéről folyamatosan kikérem az állatorvos véleményét.

Amit szabad és kell adni a kutyának: húst valamint különböző vitamin- és szénhidrátforrásokat.

A húst csak hőkezelés után (megfőzve) tartom biztonságosnak, mert a főzés során elpusztulnak az esetleg benne található élősködők, kórokozók. A rágcsálni való, nagy csontokat is megfőzöm, mielőtt az állatnak adnám.

Igen, a kutya eredetileg, tízezer évekkel ezelőtt valószínűleg nyers húst evett. Vadászott, és azt ette, amit zsákmányolni tudott. Az a hús azonban a mostani, bolti húsokhoz képest "tiszta" volt. Másrészt pedig, ha mégis valamilyen kórokozó került belőle a kutya szervezetébe, hát megbetegedett, elpusztult, nem hiányzott senkinek.

Manapság más a helyzet. Azt szeretnénk, hogy a kutyánk hosszú, egészséges, boldog életet éljen.

Szóval én megsütöm, megfőzöm a húst. Sőt, a számomra veszélyesnek tűnő csontokat is eltávolítom belőle. Mivel a kutyánk még fiatal, és kis termetű is, inkább csak a porcokat hagyom a húsfélékben. Rágcsálni való, nagy csülökcsontokat külön kap, hogy játsszon, rágjon..

Nagyon szereti a kutyánk a májat, mindennap megenné, de az állatorvos azt tanácsolta, hogy csak kéthetente adjak neki, esetleg hetente kisebb mennyiségben, valamilyen más hússal együtt.

A kutya fehérjeigényét azonban nem csak hússal fedezhetjük. Adhatunk neki keményre főtt tojást, kemény (nem érlelt, nem penészes) sajtot, natúr joghurtot is.

Az állat szénhidrát- és rostigényének kielégítésére gyakran kap gabonaféléket: barnarizst, rizst, bulgurt, szemes búzát vagy tönkölybúzát, kölest, hajdinát... Ezeket belefőzöm a húsételekbe, de nem főzöm szét, inkább rághatóra hagyom.

Ajánlják még a tésztát, de azt tapasztaltam, hogy a tésztát sem szabad túlfőzni. (Semmit sem szabad túlfőzni. Egyrészt, hogy a kutya rágjon, másrészt, hogy például a zöldségekben-gyümölcsökben minél több vitamin maradjon meg.)

Kap még különböző zöldségeket és gyümölcsöket. Ki kell tapasztalni, hogy melyik kutya miket szeret.

Amit a zöldségek közül, ha lehet, ne adjunk, azok a puffasztó káposztafélék, babok, lencsék, a hagymafélék valamint a nyers krumpli. Főtt krumplit azonban adhatunk a kutyának, ha az állat elfogadja. Krumpli a kutyaeledelek egy részében is van.

Gyümölcsök közül sokak szerint nem adható a szőlő. Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy ismerek olyan kutyákat, akik imádják a szőlőt. De biztosan biztonságosabb kerülni.

Ne adjunk a kutyának szálkás halat! Sok kutya szereti a halféléket, de csak szálkamenteset adjunk neki, és szintén csak hőkezelés után. (Kivételt képeznek a kisujjnyi apróhalak. Ezeket egyben is kaphatja az állat, természetesen nem kell kiszálkázni őket.)

Amiket egyértelműen tiltanak: a kávé, tea, kóla, csokoládé, alkohol, xilit (ami cukoralkohol). Ezeket mindenképpen kerülni kell. De ha a kutyus véletlenül megkaparint egy kocka csokit, és befalja, semmi baja nem lesz. A komolyabb mennyiség és a rendszeresség az, ami általában ártalmas.

Ne tegyünk a kutya ételébe fűszereket, főleg ne leveskockákat, ételízesítőket és hasonló termékeket. Ezek rengeteg mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, amik ártanak az állatnak.

Nem ajánlottak még a cukros, nagyon zsíros, kelttésztás ételek.

Fontos arra is figyelni, hogy a kutyusunk ne hízzon el, mert ez nagyon megkeseríti az állat életét, nehezíti a mozgását, veszélyezteti az egészségét.

Sajnos az emberekhez hasonlóan egyre több az allergiás kutya is. Sok kutyus allergiás például az iparilag előállított csirkehúsra. Az allergiák sokszor bőrelváltozásokat, viszketést, vakaródzást okoznak a kutyáknak.

A legfontosabb tanács: minden gondunkat, kérdésünket beszéljük meg az állatorvossal!

 

p1380605-aaa.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.